Velkommen til Havebane.dk

Forfatteren med den lille Aster JNR Mogul ude i Haven.

Dette site handler primært om 3 ting:

  1. Kørsel med "live steam" damplokomotiver i sporstørrelsen 45mm, kendt som "Spor 1" eller "Gauge One". De fleste modeller er i størrelsesforholdet 1:32 eller 1:20. Her er det overvejende 1:32 modeller der omtales.  Hvis du ønsker at komme forbi og køre med dit lokomotiv er du meget velkommen! Havebanen er bygget for at skulle bruges. Al kørsel er selvfølgelig gratis.
  2. Bygning af havebaner efter "engelsk design", dvs. baner der er bygget på stolper, og hvor det primære er selve banen,  herunder konstruktionsmæssige overvejelser, tekniske løsninger etc. På et tidspunkt kommer der nok også nogle sider om vingesignaler m. v som er langs med en banelinje.
  3. Teknik i live steam (model) lokomotiver. Der er mange grunde til at have en havebane. Nogle går op i at bygge flotte landskaber, bygninger, eller havearkitektur. Andre søger at genskabe vognstammer, som svarer nøjagtig til dem de rigtige tog har kørt med. Jeg er nok bare mest facineret af at de små lokomotiver er konstrueret efter samme principper som "rigtige" damplokomotiver, og synes stadig at det er en stor oplevelse at starte et lokomotiv op.

Hvorfor?

Interessen omkring modeldamptog opstod for mange år side, da min søn og jeg var på en ferietur til London. Her besøgte vi det - nu forsvundne - legetøjsmuseum, som have en lille spor 1 bane i baggården. Mens vi stod og kiggede på anlægget kom en englænder forbi med sin klassiske kuffert. indeholdende: 1 stk. damplokomotiv, destilleret vand, og en kaffedåse fyldt med fine kulstykker på størrelse med sukkerknalder. Helt uvirkeligt begyndte manden at med at læge et stykke sprit vædet stof ind i brændkammeret, og skovle kul ind med en the-ske, hvorefter  han satte ild til!

Selvfølgelig var vi nødt til at se om det var for sjov eller om toget virkelig kunne køre.

Siden den oplevelse har jeg ofte overvejet at få mit eget tog, men det var først i forbindelse med min 60 års fødselsdag, hvor jeg fik et lille Mamod tog -Live steam -, at interessen virkelig tog fat, og jeg besluttede at gøre noget ved det.

 

Den nye kulfyrede Aster C62/2 

Det er vores intention at fortælle lidt om de problemer og glæder der er i forbindelse med denne hobby.

Sitet vedligeholdes af undertegnede og min søn David, og indput eller kommentarer er velkomne. Sitet er løbende under opbygning, så der mangler lidt tekst og fotos rundtomkring, men vi arbejder på det :-)

Med venlig hilsen

Aksel Clement